2020. április 27., hétfő

Római kori bronz kolomp



Göcseji Múzeum
Április 23., 7:57 ·


#Múzeumokajövőért #MuseumsGoGreen

50 éves a Föld Napja mozgalom. Ebből az alkalomból egy nemzetközi program indult el. Arra kérték a szervezők a világ múzeumait, hogy április 22-től egy héten át minden nap egy zöld színű műtárgyat mutassanak be a saját gyűjteményükből. Mi, a Göcseji Múzeum munkatársai örömmel veszünk részt ebben a projektben, hiszen hasznos ügy mellé állhatunk. Biztosan észrevették, a logónkat is barnáról zöld színűre változtattuk erre a hét napra.


Tegnap egy szecessziós tintatartót mutattunk be, ma egy nagyon régi műtárgyat hoztunk el Önöknek, egy római kori bronz kolompot (TINTINNABUALUM) a 2-3. századból.

Öntött bronz kolomp, kerek akasztófüllel, a műtárgy nyelve vasból készült. A római kori kolompok általában szögletesek, vagy gúla alakúak. Használatuk nagyon elterjedt és sokrétű. Az egyszerűbb kivitelűek általában a csoportban élő háziállatok (juh, szarvasmarha) vezérállatának nyakában lógtak. A mívesebbeket hangszerként, vagy szakrális célra is használták. A zöld színét a bronz korróziója adja.

Miért ezt a tárgyat választottuk másodikként? A Föld állatainak ajánljuk e kiállítási darabot. Azoknak az állatoknak az emlékére, amelyek az emberi önzőség miatt pusztultak el. Azoknak az állatoknak, amelyek még velünk élnek ezen a bolygón, s óvjuk, vigyázzuk őket. Elég, ha mindenki egy picit tesz értük. A téli madáretetés, a rovarhotel készítés, egy tál víz kitétele a nagy nyári hőségben, egy kutya örökbefogadása a helyi állatmenhelyről, egy facsemete ültetése a kertünkben, amelynek ágain néhány év múlva madarak fészkelnek majd...talán apró lépéseknek tűnnek. De ha minden egyes ember a Földön csak ennyit tenne az állatvilágért, máris nagyobb szimbiózisban élne ember és állat a Föld kerekén. 👩‍🦰👨‍🦰🐦🦀🐟🐇🦌🐙🦆🐢🐧🐝🐞🐜🦈🦓🐘🐋🌍



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése