2020. április 27., hétfő

1. századi római kori bronz serpenyő





Göcseji Múzeum
13 órája ·


#Múzeumokajövőért #MuseumsGoGreen

50 éves a Föld Napja mozgalom. Ebből az alkalomból egy nemzetközi program indult el "Museums go green" címmel. Arra kérték a szervezők a világ múzeumait, hogy április 22-től egy héten át minden nap egy zöld színű műtárgyat tegyenek ki közösségi oldalaikra a saját gyűjteményükből.

Az elmúlt napokban bemutattunk Önöknek egy szecessziós tintatartót, egy római kori bronz kolompot, egy lódenkabátot, egy üvegtárgyat és egy festményt.


Ma egy 1. századból származó római kori BRONZ SERPENYŐt hoztunk el Önöknek. Nyelének végén három kis lyuk található. Ugyancsak a nyélen egy mesterjegy látható (PI POL). Az edény belső része ónozott, külső részen a perem alatt díszített ónozott sáv látható.
A kerek, nyeles serpenyők a római kori foglalást követően terjedtek el Pannóniában. A mesterjegy alapján Publius Cipius Polybius bronzedény készítő dél-itáliai (Capua) műhelyében készülhetett Kr. u. 40 és 80 között. Az edény római kereskedők révén juthatott el a mai Zala megye területére. A tárgy a bronz korróziója miatt vált zöld színűvé.
A kis méretű serpenyőt Andri Zsolt múzeumbarát fémkeresős találta.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése